CHAD BARTELT KITCHEN HI-RES FOR WEBSITE
ENGLISH STYLE REMODEL

MISSION HILLS CLASSIC

Reimagining dark tones throughout the home with lighter, brighter and prettier features for the feel of an elegant English villa.

BARTELT ENTRY JUDY SPACES
20190222-McCroskeyInteriors-111-Enfuse-Edit

The house’s handcrafted, reclaimed woodwork is a phenomenal organic detail, and we were careful to preserve it. However, the amount of it throughout the house gave an overcast mood to the home, and the clients looked for a lighter feeling.

We were careful not to alter the character of the house, but lighter-colored walls and fewer heavy built-ins freed up visual space.

20190222-McCroskeyInteriors-82-Edit
BARTELT KITCHEN VIGNETTE FOR WEBSITE

The kitchen was refreshed in white, with a captivating seven foot ventilation hood and cabinets that were adorned with decorative crémone bolts and metal grills. The ornate range hood was custom built by Gieske, and the backsplash is covered in tile from International Materials of Design.

20190222-McCroskeyInteriors-215-Edit

“The original house had such a masculine feel, and combined with our client's femininity and love of beautiful selections, the final product was a perfect marriage of both energies. The dark wood and the mysterious undertones grounded the lightness throughout the house.”

A final touch to the room, we selected works by Kansas City artist Helen Wendlandt. As fate would have it, Wendlandt died the day the art was hung.

When the clients saw the art during the reveal and asked the name of the artist, the connection was made that Bruce Wendlandt, the original designer of the house, was Helen Wendlandt’s son.

20190222-McCroskeyInteriors-276
BARTELT BLUE LAUNDRY ROOM DESATURATED SEND

We wanted the laundry room to be as beautiful as any other room in the house. The space doubles as a playroom and craft space for grandchildren. Ceiling-height cabinets conceal toys and art supplies.

20190222-McCroskeyInteriors-253-Enfuse-Edit

We selected a gold-dipped tree trunk poster bed frame for the master suite, installing the piece as a surprise before the final reveal. The frame was the perfect touch to the room, playing off the magnolia branches in the bedroom’s Phillip Jeffries wallcoverings.

“Once I saw it there, I couldn’t not have it – it was perfect for the room.”